czwartek, 1 lutego 2018

Jajecznica po kapitańsku


Rewelacyjna forma uwielbianej na naszych stołach klasycznej jajecznicy z dodatkiem pomidorków koktajlowych i ostrej papryczki. Przepis został przechwycony od wujka marynarza, który często serwował nam jajecznicę podczas dawnych wakacji w Szczecinie.

Składniki:

6 jajek
120g boczku wędzonego na surowo (najlepiej w plastrach)
15 sztuk pomidorków koktajlowych
1/2 strączka papryczki chilli
50g startego żółtego sera
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony w mniejsze plastry boczek, przesmażyć, dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać roztrzepane jajka, żółty ser, doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć do momentu ścięcia jajek (według uznania).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz