czwartek, 1 lutego 2018

Kolorowa sałatka obiadowa


Sałatka z wyrazistym kurczakiem, świeżym bobem, chrupiącą rzodkiewką, sałatą, prażonymi orzeszkami i nektarynką, podana z aromatycznym dressingiem z delikatną nutą słodkości to idealny pomysł na lekki, sezonowy obiad.

Składniki:

200g fileta z kurczaka
450g mrożonego bobu
100g sałaty karbowanej
4 rzodkiewki
8 pomidorków koktajlowych
2 nektarynki
80g orzeszków ziemnych
1 pęczek natki z pietruszki
przyprawa do kurczaka
olej kokosowy

Dressing:
40ml octu winnego
40ml oliwy z oliwek
3 łyżki miodu

Wykonanie:

1. Fileta umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.

2. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a następnie wystudzić i obrać.

3. Dressing:
Do naczynia wlać ocet winny, oliwę z oliwek, dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać.

4. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki oraz nektarynki pokroić w plasterki, natkę z pietruszki grubo posiekać, a pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki.

5. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej suchej patelni.

6. Na talerzu układać: kawałki sałaty, pomidorki koktajlowe, plastry rzodkiewki, nektarynki, bób, kawałki fileta z kurczaka, prażone orzeszki. Wierz posypać posiekaną natką z pietruszki i polać przygotowanym dressingiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz