Sałatka
z wyrazistym kurczakiem, świeżym bobem, chrupiącą rzodkiewką, sałatą, prażonymi
orzeszkami i nektarynką, podana z aromatycznym dressingiem z delikatną nutą
słodkości to idealny pomysł na lekki, sezonowy obiad.
Składniki:
200g
fileta z kurczaka
450g
mrożonego bobu
100g
sałaty karbowanej
4
rzodkiewki
8
pomidorków koktajlowych
2
nektarynki
80g
orzeszków ziemnych
1
pęczek natki z pietruszki
przyprawa
do kurczaka
olej
kokosowy
Dressing:
40ml
octu winnego
40ml
oliwy z oliwek
3
łyżki miodu
Wykonanie:
1. Fileta umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć
przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.
2. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji
na opakowaniu, a następnie wystudzić i obrać.
3. Dressing:
Do naczynia wlać ocet winny, oliwę z oliwek, dodać
miód i wszystko dokładnie wymieszać.
4. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki oraz
nektarynki pokroić w plasterki, natkę z pietruszki grubo posiekać, a pomidorki koktajlowe pokroić
w ćwiartki.
5. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej suchej patelni.
6. Na talerzu układać: kawałki sałaty, pomidorki
koktajlowe, plastry rzodkiewki, nektarynki, bób, kawałki fileta z kurczaka,
prażone orzeszki. Wierz posypać posiekaną natką z pietruszki i polać
przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz