sobota, 24 lutego 2018

Tajska zupa z kurczakiem


Niezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

Składniki:

400g filet z kurczaka
400ml mleczka kokosowego
800ml bulionu warzywnego
2 marchewki
3 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
5cm imbiru
2 łyżeczki trawy cytrynowej
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki kolendry w ziarnkach
4 łyżki sosu rybnego
sok z połowy limonki
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Warzywa obrać, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą. Fileta z kurczaka pokroić w podłużne paski, oprószyć solą i pieprzem. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendrę, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki,  dodać fileta i gotować do miękkości mięsa. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz