Niezwykle
aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka,
pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.
Składniki:
400g
filet z kurczaka
400ml
mleczka kokosowego
800ml
bulionu warzywnego
2
marchewki
3
ziemniaki
1
cebula
3
ząbki czosnku
5cm
imbiru
2
łyżeczki trawy cytrynowej
1
łyżeczka kurkumy
3
łyżeczki kolendry w ziarnkach
4
łyżki sosu rybnego
sok
z połowy limonki
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1. Warzywa
obrać, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą. Fileta z
kurczaka pokroić w podłużne paski, oprószyć solą i pieprzem. Kolendrę uprażyć
na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.
2. Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendrę,
trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew,
ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente.
Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, dodać fileta i gotować do miękkości mięsa. Na
samym końcu doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz