sobota, 24 lutego 2018

Szpinakowe szaszłyki


To danie to kolejny dowód na to jak idealnym dodatkiem do szpinaku jest czosnek. Szybka i prosta potrawa podana w niebanalny, oryginalny sposób do tego w towarzystwie popularnego w naszych domach kurczaka.

Ciasto na naleśniki:

3 jajka
1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki żytniej razowej
szczypta soli
szczypta ziół prowansalskich

Farsz:

450g mrożonego szpinaku
270g sera fety
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
świeży zmielony pieprz
350g fileta z kurczaka

Zioła do marynaty fileta z kurczaka:

zioła prowansalskie
oregano
rozmaryn
tymianek
świeży zmielony pieprz kolorowy

Wykonanie:

1. Kurczaka zamarynować w ziołach, owinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut.

2. Ciasto naleśnikowe:
Do miski wbić 3 jajka, dodać wodę gazowaną, mleko, wsypać mąki oraz szczyptę soli i zioła prowansalskie. Składniki zmiksować i usmażyć naleśniki (10 sztuk).

3. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażyć kilka minut. Po tym czasie dodać rozmrożony szpinak, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i smażyć około 5 minut. Do szpinaku dodać pokruszony ser feta i kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Składniki dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem.

4. Farsz rozsmarować na 1/3 powierzchni każdego naleśnika, następnie zwinąć w rulon i ułożyć 5 naleśników ściśle jeden obok drugiego.

5. Odkroić końcówkę każdego naleśnika z obydwu stron. Wbić patyczki do szaszłyków przez wszystkie naleśniki, przekroić wszystkie naleśniki pomiędzy patyczkami.

6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C do momentu aż się zrumienią.




1 komentarz: