To
danie to kolejny dowód na to jak idealnym dodatkiem do szpinaku jest czosnek.
Szybka i prosta potrawa podana w niebanalny, oryginalny sposób do tego w towarzystwie popularnego w naszych domach kurczaka.
Ciasto
na naleśniki:
3
jajka
1,5
szklanki wody mineralnej gazowanej
1,5
szklanki mleka
1,5
szklanki mąki pszennej
0,5
szklanki mąki żytniej razowej
szczypta
soli
szczypta
ziół prowansalskich
Farsz:
450g
mrożonego szpinaku
270g
sera fety
1
duża cebula
2
ząbki czosnku
2
łyżki masła
świeży
zmielony pieprz
350g
fileta z kurczaka
Zioła
do marynaty fileta z kurczaka:
zioła
prowansalskie
oregano
rozmaryn
tymianek
świeży
zmielony pieprz kolorowy
Wykonanie:
1. Kurczaka
zamarynować w ziołach, owinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 170°C
około 20 minut.
2. Ciasto
naleśnikowe:
Do
miski wbić 3 jajka, dodać wodę gazowaną, mleko, wsypać mąki oraz szczyptę soli
i zioła prowansalskie. Składniki zmiksować i usmażyć naleśniki (10 sztuk).
3. Cebulę
drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i
całość smażyć kilka minut. Po tym czasie dodać rozmrożony szpinak, doprawić
świeżo zmielonym pieprzem i smażyć około 5 minut. Do szpinaku dodać pokruszony
ser feta i kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Składniki dokładnie wymieszać
i doprawić pieprzem.
4. Farsz
rozsmarować na 1/3 powierzchni każdego naleśnika, następnie zwinąć w rulon i
ułożyć 5 naleśników ściśle jeden obok drugiego.
5. Odkroić
końcówkę każdego naleśnika z obydwu stron. Wbić
patyczki do szaszłyków przez wszystkie naleśniki, przekroić wszystkie naleśniki
pomiędzy patyczkami.
6. Zapiekać
w piekarniku nagrzanym do 180°C
do momentu aż się zrumienią.
rewelacyjny pomysł!
OdpowiedzUsuń