Naleśniki
z ciasta z dodatkiem szpinaku nadziewane delikatnym serkiem z dużą ilością
wyrazistego czosnku i łagodnym wędzonym łososiem są doskonałą propozycją na
przystawkę, przekąskę oraz dania obiadowego.
Składniki:
Ciasto:
1,5
szklanki mąki pszennej
2
jajka
250ml
wody gazowanej
150g
jogurtu naturalnego
1
łyżka oleju
100g
mrożonego szpinaku
sól
pieprz
Farsz:
300g
kremowego śmietankowego serka
250g
wędzonego łososia
3
ząbki czosnku
sól
pieprz
1
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Ciasto:
Szpinak
rozmrozić, odsączyć z wody, zblendować. Pozostałe składniki na ciasto
wymieszać mikserem i dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na suchej rozgrzanej patelni.
2. Farsz:
Serek
śmietankowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny,
doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Naleśniki
smarować farszem, następnie układać plastry wędzonego łososia i zwinąć w rulon.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPychotaaaaa :)
OdpowiedzUsuńRobiłam polecam pychotka
OdpowiedzUsuńPiękne kolory!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne...
:)