poniedziałek, 19 lutego 2018

Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem


Naleśniki z ciasta z dodatkiem szpinaku nadziewane delikatnym serkiem z dużą ilością wyrazistego czosnku i łagodnym wędzonym łososiem są doskonałą propozycją na przystawkę, przekąskę oraz dania obiadowego.

Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
250ml wody gazowanej
150g jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju
100g mrożonego szpinaku
sól
pieprz

Farsz:
300g kremowego śmietankowego serka
250g wędzonego łososia
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

1. Ciasto:
Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody, zblendować. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać mikserem i dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na suchej rozgrzanej patelni.

2. Farsz:
Serek śmietankowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Naleśniki smarować farszem, następnie układać plastry wędzonego łososia i zwinąć w rulon.




4 komentarze:

  1. Izabela Ptasik Należy do grupy Serwis kulinarny19 lutego 2018 23:22

    Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam polecam pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne kolory!
    Bardzo apetyczne...
    :)

    OdpowiedzUsuń