Moja
wersja smażonego na patelni bardzo smacznego, aromatycznego dania z kuchni tunezyjskiej na bazie dojrzewających w słońcu pomidorów, wyrazistej cebulki, pachnącej wędzonki, jajek
i świeżej natki z pietruszki. Idealne na sycące śniadanie.
Składniki:
4
pomidory
200g
wędzonej wędliny
4
jajka
1
mała cebula
2
ząbki czosnku
2
łyżki masła
sól
pieprz
oregano
szczypta
przyprawy chilli
posiekana
natka z pietruszki
1. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę.
2. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać drobno pokrojoną wędlinę, pomidory i smażyć do momentu aż pomidory się rozpadną. Doprawić solą, pieprzem, chilli i oregano. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajka, doprawić je solą, pieprzem, przykryć pokrywką i dusić do momentu ścięcia białek.
3. Całość posypać posiekaną świeżą natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz