Fajna
propozycja na przygotowanie smacznej, pożywnej i niezwykle zjawiskowo
wyglądającej wersji spaghetti. Połączenie makaronu z zielonym pesto oraz
krewetkami tworzy jednolitą całość, która obłędnie smakuje.
Składniki:
Pesto:
1
doniczka świeżej bazylii
8
łyżek oliwy
80g
orzechów nerkowca
20g
migdałów
20g
nasion słonecznika
2
ząbki czosnku
sok
i otarta skórka z 1 limonki
3
łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
Dodatkowo:
300g
krewetek koktajlowych
2
ząbki czosnku
3
łyżki masła
250g
makaronu spaghetti barwionego sepią
garść
orzechów nerkowca
Wykonanie:
1. Pesto:
Wszystkie
wymienione składniki przełożyć do blendera. Zmiksować do postaci pasty
(najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Makaron
ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. Na
patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około 1 minuty. Po tym
czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie 3 minuty.
4. Makaron
podawać z pesto i krewetkami, całość posypać orzechami nerkowca.
wygląda apetycznie, ale nie dla mnie:)
OdpowiedzUsuń