Aromatyczna
lasagne przekładana warstwami zdrowego szpinaku połączonego z intensywnym
smakiem czosnku. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka.
Składniki:
15
płatów lasagne
600g
mrożonego szpinaku
350g
fileta z kurczaka
270g
sera fety
2
cebule
4
ząbki czosnku
100g
żółtego sera
sól
pieprz
klarowane
masło
olej
Sos
beszamelowy:
2
łyżki masła
2
płaskie łyżki mąki pszennej
1
szklanka mleka
1
żółtko
2
łyżki śmietany 18%
szczypt
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Fileta
pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć
na niewielkiej ilości klarowanego masła.
2. Cebulę,
czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i
całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego
kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3. Płaty
lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju.
4. Sos
beszamelowy
Masło
rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały
czas mieszając dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Dodać żółtka wymieszane ze
śmietaną, całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką
muszkatołową, solą i pieprzem.
5. W
naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami: płaty lasagne,
masę szpinakową aż do wykończenia składników. Na wierzchu wyłożyć sos
beszamelowy i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz