czwartek, 22 lutego 2018

Szpinakowa lasagne


Aromatyczna lasagne przekładana warstwami zdrowego szpinaku połączonego z intensywnym smakiem czosnku. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka.

Składniki:

15 płatów lasagne
600g mrożonego szpinaku
350g fileta z kurczaka
270g sera fety
2 cebule
4 ząbki czosnku
100g żółtego sera
sól
pieprz
klarowane masło
olej

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
szczypt gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła.

2. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Płaty lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju.

4. Sos beszamelowy
Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną, całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

5. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami: płaty lasagne, masę szpinakową aż do wykończenia składników. Na wierzchu wyłożyć sos beszamelowy i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz