Sałatka
z kurczaka w aromatycznym curry, z dodatkiem świeżych warzyw, chrupiących
orzechów i nutą słodkości w postaci mango. Całość polana wyrazistym sosem na
bazie limonki, papryczki chilli oraz imbiru smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
350g
fileta z kurczaka
1
mango
100g
roszponki
60g
orzechów włoskich
1
szalotka
1/2
pęczka natki z pietruszki
2
łyżeczki curry
sól
pieprz
olej
rzepakowy
Sos:
1
łyżka miodu
3
łyżki soku i starta skórka z limonki
1
łyżka kremu balsamicznego czarnego
1
łyżeczka startego imbiru
1
papryczka chilii
Wykonanie:
1. Sos
Miód
dokładnie wymieszać z kremem balsamicznym, imbirem, drobno posiekaną papryczką, sokiem i skórką z limonki.
2. Fileta
z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na 30
minut. Następnie usmażyć na oliwie.
3. Szalotkę,
natkę z pietruszki i papryczkę chilli bardzo drobno posiekać.
4. Mango
obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.
5. Roszponkę
umyć, osuszyć, przełożyć do głębokiego naczynia, dodać resztę składników,
delikatnie wymieszać, posypać posiekanymi orzechami i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz