Pełnoziarnisty
makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z
sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje
rewelacyjnie.
Składniki:
Mięsne
kuleczki:
250g
fileta z kurczaka
250g
wołowiny
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
łyżka kaszy manny
3
łyżki bułki tartej
4
łyżki natki z pietruszki
1
jajko
oliwa
sól
pieprz
Sos
pomidorowy:
2
puszki pomidorów (ja użyłam słoik 600ml własnych pomidorów)
2
łyżki koncentratu pomidorowego
2
cebule
3
ząbki czosnku
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka słodkiej papryki
1
łyżeczka ziół prowansalskich
1
łyżeczka oregano
sól
pieprz
oliwa
250g
makaronu pełnoziarnistego spaghetti
Wykonanie:
1. Mięsne
kuleczki
Wołowinę,
kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa
dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na
jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować
kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie.
2. Sos
pomidorowy
Drobno
posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory, koncentrat
oraz papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać.
3. Makaron
spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, podawać z sosem i mięsnymi
kuleczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz