niedziela, 25 lutego 2018

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami


Pełnoziarnisty makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Mięsne kuleczki:
250g fileta z kurczaka
250g wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka kaszy manny
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki natki z pietruszki
1 jajko
oliwa
sól
pieprz

Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów (ja użyłam słoik 600ml własnych pomidorów)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
oliwa

250g makaronu pełnoziarnistego spaghetti

Wykonanie:

1. Mięsne kuleczki
Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie.

2. Sos pomidorowy
Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory, koncentrat oraz papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać.

3. Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, podawać z sosem i mięsnymi kuleczkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz