Kolorowa
sałatka na bazie świeżych warzyw, tuńczyka, awokado polana sosem majonezowym to
świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w
pracy czy kolacji.
Składniki:
2
puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2
awokado
40g
rukoli
50g
świeżego szpinaku
4
jajka
10
pomidorków koktajlowych
1
czerwona cebula
1
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Sos:
4
łyżki śmietany 18%
4
łyżki majonezu
1
łyżka soku z limonki
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Tuńczyka
odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć i osuszyć.
2. Awokado
obrać i pokroić w grubsze plastry.
3. Jajka
ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części.
4. Pomidorki
pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać.
5. Składniki
sosu wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na półmisku następnie oprószyć solą,
pieprzem i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz