niedziela, 25 lutego 2018

Sałatka z tuńczykiem i awokado


Kolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, tuńczyka, awokado polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji.

Składniki:

2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 awokado
40g rukoli
50g świeżego szpinaku
4 jajka
10 pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Sos:
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z limonki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć i osuszyć.

2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry.

3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części.

4. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać.

5. Składniki sosu wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na półmisku następnie oprószyć solą, pieprzem i polać sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz