Ciasto
stanowi znakomite połączenie dojrzałych jabłek i niezwykle aromatycznego
cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego półwytrawnego wina. Jest
fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika.
Składniki:
Biszkopt
:
2
jajka
½
szklanki cukru
1
łyżka mąki ziemniaczanej
½
szklanki mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
jabłkowa:
1 słoik
prażonych jabłek (810g)
0,75
l wina białego półwytrawnego
½
szklanki cukru
4
budynie śmietankowe
1
cukier wanilinowy (30g)
Masa
śmietanowa:
1
cukier wanilinowy (16g)
2
łyżki cukru pudru
2
łyżeczki żelatyny
3
łyżki mleka
cynamon
Dodatki
dekoracyjne:
złote
perełki
listki
mięty
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka
ubić z cukrem, dodać żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do
pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C
około 20 minut.
2. Masa
jabłkowa
Jabłka
ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego
wina i doprowadzić do wrzenia. Drugą połowę wina wymieszać z budyniami i dodać
do masy z jabłek, dokładnie wymieszać i
zagotować. Ciepłą masę jabłkową wylać do tortownicy na biszkopt, odstawić do
wystudzenia.
3. Masa
śmietanowa
Śmietanę
ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie
dodać żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach mleka, dokładnie wymieszać, przełożyć na
masę jabłkową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i
udekorować złotymi perełkami oraz listkami mięty. Schłodzić w lodówce przez
około 3 godziny.
Ale Bosko Wygląda
OdpowiedzUsuńwow, skosztowało by się :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuń