Szybka
w przygotowaniu, idealna na imprezę lub drugie śniadanie bardzo aromatyczna
sałatka z kurczakiem, mocno wyczuwalną mieszanką przypraw curry, delikatnie
słodkimi rodzynkami, brzoskwiniami oraz zdrowymi świeżymi warzywami.
Składniki:
450g
fileta z kurczaka
2
łyżeczki mieszanki przypraw curry
1
puszka kukurydzy konserwowej
1
puszka brzoskwiń
300g
pekińskiej kapusty
2
marchewki
100g
rodzynek
80g
łuskanego słonecznika
sól
pieprz
masło
klarowane
Sos:
3
łyżki majonezu
4
łyżki jogurtu naturalnego
4
łyżki pikantnego ketchupu
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Fileta z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć
solą, pieprzem, curry i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na
rozgrzanym maśle klarowanym.
2. Poszatkowaną kapustę pekińską wymieszać z marchewką
startą na tarce o małych oczkach, lekko posolić.
3. Kukurydzę i brzoskwinie odsączyć z zalewy. Brzoskwinie
pokroić w kostkę, a rodzynki namoczyć w soku z
brzoskwiń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
4. Sos:
Majonez, jogurt i ketchup wymieszać, doprawić solą,
pieprzem i całość ponownie dokładnie wymieszać.
5. Sałatkę układać warstwami: połowa kapusty z marchewką,
połowa kukurydzy, 1/2 sosu, rodzynki, kurczak, pozostała ilość kukurydzy,
pozostała ilość sosu, pozostała kapusta z marchewką, brzoskwinie i prażony
słonecznik.
sałatka pyszna ja mam jeszcze rodzynki moczone w syropie z brzoskwiń
OdpowiedzUsuńO, może zrobię taką jutro na kolację :) zawsze to jakaś odmiana :)
OdpowiedzUsuń