Wyśmienite
drożdżowe ciasto jabłkowe przesiąknięte wyrazistym imbirem oraz aromatycznym
cynamonem. Wszystkie smaki idealnie się komponują co sprawia, że drożdżowiec
smakuje nieziemsko.
Składniki:
Ciasto
drożdżowe:
3
szklanki mąki pszennej
125g
masła extra
2
jajka
4
łyżki cukru pudru
1/2
szklanki mleka
50g
świeżych drożdży
szczypta
soli
Masa
serowa:
300g
półtłustego białego sera
2
żółtka
3
łyżeczki cukru pudru
starta
skórka z cytryny
1
łyżeczka cynamonu
Wierzch:
4
jabłka
4cm
świeżego imbiru
4
łyżki brązowego cukru
3
łyżeczki przyprawy do szarlotki
masło
do wysmarowania formy
kasza
manna do posypania formy
cukier
puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1. Ciasto
drożdżowe
W
mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać
drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię
spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
2. Ser
rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i
dokładnie wymieszać.
3. Jabłka obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w talarki, dodać starty imbir,
brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać.
4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o
wymiarach 40 x 30 cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na
16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki
z jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut.
Ciasto wystudzić i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Pyszne ciasto :) Poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym kawałeczek... :)
OdpowiedzUsuń