Doskonale
wypieczone, zrumienione bułeczki nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze
świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to
ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu, delikatnej przystawki lub imprezowej
przekąski.
Składniki:
Ciasto:
300g
mąki pszennej
4g
suchych drożdży
1/2
łyżeczki cukru
1/2
łyżeczki soli
1
łyżka oliwy z oliwek
170ml
letniej wody
Pesto:
40g
świeżej bazylii
50g
orzeszków ziemnych niesolonych
1
ząbek czosnku
60ml
oliwy z oliwek
10ml
soku z cytryny
35g
żółtego sera
sól
pieprz
Dodatkowo:
1
jajko
oliwa
Wykonanie:
1. Mąkę,
drożdże, sól, i cukier przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, wodę i całość
dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma aż do powstanie gładkie
elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
2. Pesto:
Wszystkie
składniki przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku
solą i pieprzem.
3. Ciasto
rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 cm x 30 cm. Na ciasto wyłożyć przygotowane pesto i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni.
Następnie zwinąć w rulon i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Pokrojone plastry ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą, posmarować
rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz