Wysoki,
puszysty, tradycyjny sernik z pianą z białek, polany mleczną czekoladą jest
zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję.
Składniki:
Ciasto:
1,5szklanki
maki pszennej
150g
masła extra
2
żółtka
1
całe jajko
1/2
szklanka cukru pudru
2
łyżeczki cukru wanilinowego
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
serowa:
1,20kg
półtłustego sera
180g
masła
1
szklanka cukru
2
łyżeczki cukru wanilinowego
1
budyń waniliowy
4
żółtka
2
całe jajka
2,5
szklanki mleka
Beza:
6
białek
1
szklanka cukru pudru
1
łyżka octu jabłkowego
Polewa:
100g
mlecznej czekolady
3
łyżki mleka
Wykonanie:
1. Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do
pieczenia, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić
na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić
do zamrażalnika aby stwardniało (ciasto musi być twarde aby móc zetrzeć na
tarce). Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach
bezpośrednio na blachę o wymiarach 25 cm x 39 cm wyłożoną papierem do pieczenia i
wysmarowaną masłem.
2. Masa serowa:
Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło
i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas
ucierając, aby masa serowa stała się gładka.
3. Beza:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie
ubić na sztywno, dodać ocet i całość dokładnie wymieszać.
4. Masę serową wylać na spód blaszki gdzie było
starte ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50
minut. Po tym czasie na gorące ciasto wyłożyć ubite białka, rozsmarować na
całej powierzchni, ponownie wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut.
5. Polewa:
Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do
uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego ciasta
polać polewą.
Sernik, mniam!!!! Nasze ulubione ciacho :)
OdpowiedzUsuń