Lekkie,
puszyste placuszki na bazie sera ricotta i karmelizowanych bananów.
Składniki:
240g
sera białego typu Ricotta
3
łyżki jogurtu naturalnego
1,5
szklanki mleka
4
łyżki cukru
1
jajko
1,5
szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4
banany
sok
z 1 cytryny
masło
klarowane do smażenia
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
1. Ser z jogurtem zblendować na gładko, dodać jajko,
cukier, mleko i cały czas miksując mikserem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
2. Banany pozbawić skóry, pokroić w plasterki i skropić lekko sokiem z cytryny.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła,
nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry banana, a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.
4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz