Szlachetne
mięso z dodatkiem aromatycznej śliwki podane na ciepło to doskonała propozycja
dania obiadowego, natomiast w wersji na zimno sprawdza się w roli przekąski.
Składniki:
800g
polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
250g
suszonych śliwek
20
plastrów wędzonego boczku
4
łyżeczki musztardy rosyjskiej
2
łyżeczki musztardy francuskiej
1
łyżeczka ziół prowansalskich
1
łyżka oleju
2
łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego,
cienkiego noża wykonać przez jej całą długość nacięcie, tak aby powstała
kieszonka.
2. Wymieszać ze sobą musztardy, olej, szczyptę soli, pieprzu i zioła prowansalskie. Marynatą natrzeć polędwiczki i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną śliwką i zawinąć w plastry boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz