sobota, 10 lutego 2018

Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku


Szlachetne mięso z dodatkiem aromatycznej śliwki podane na ciepło to doskonała propozycja dania obiadowego, natomiast w wersji na zimno sprawdza się w roli przekąski.

Składniki:

800g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
250g suszonych śliwek
20 plastrów wędzonego boczku
4 łyżeczki musztardy rosyjskiej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać przez jej całą długość nacięcie, tak aby powstała kieszonka.

2. Wymieszać ze sobą musztardy, olej, szczyptę soli, pieprzu i zioła prowansalskie. Marynatą natrzeć polędwiczki i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną śliwką i zawinąć w plastry boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz