sobota, 10 lutego 2018

Pasta z zielonego groszku z dodatkiem orzeszków i świeżej bazylii


Rewelacyjna pasta do kanapek, tostów na bazie zdrowych, naturalnych produktów połączonych z wyczuwalnym aromatem cytrusów. Idealnie sprawdza się również do przygotowania imprezowych przekąsek.

Składniki:

400g mrożonego zielonego groszku
150g orzeszków ziemnych niesolonych
80g parmezanu lub innego sera żółtego
50g świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
80ml oliwy
sok z połowy cytryny
sok z połowy limonki
świeżo zmielony pieprz
sól morska


Wykonanie:

1. Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty. Następnie wystudzić.

2. Zielony groszek, orzeszki, parmezan, bazylię, czosnek i oliwę zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny i limonki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.




1 komentarz: