Drobiowo
- serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie
tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe.
Składniki:
Ciasto
serowe:
4
jajka
4
łyżki majonezu
250g
sera żółtego gouda
250g
sera żółtego edamskiego
sól
pieprz
Farsz:
650g
fileta z kurczaka
100g
startego, żółtego sera
250g
mrożonego, zielonego groszku
50g
liści świeżej bazylii
80g
orzeszków ziemnych, niesolonych
30g
parmezanu
60ml
oliwy z oliwek
1
ząbek czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ciasto:
Żółty
ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać
mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby go nie uszkodzić.
2. Filet
z kurczaka pokroić w plastry, cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
3. Zielony
groszek ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty
parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w
blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Pyszotka!!!
OdpowiedzUsuń