Mocno
czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego
likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy
śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z
pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla
tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci.
Składniki:
Biszkopt
:
6
jajek
70g
mąki pszennej
30g
mąki ziemniaczanej
85g
cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżki kakao
2
łyżki oleju
szczypta
soli
olej
do wysmarowania formy
Masa
czekoladowa:
100g
mlecznej czekolady
100g
gorzkiej czekolady
500ml
śmietany 30%
1
łyżka cukru pudru
1
łyżeczka żelatyny
3
łyżki mleka
Masa
biała:
100g
białej czekolady
200ml
śmietanki 30%
150ml
mleka
1
łyżka cukru
2
łyżeczki żelatyny
Poncz:
130ml
kawy espresso
100ml
likieru amaretto
Dekoracja:
60g
czekolada mlecznej
60g
czekolady białej
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i
kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy
kwiatka o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut i po tym
czasie wystudzić.
2. Mus czekoladowy ciemny:
Żelatynę
zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 100ml
śmietanki zagotować, dodać połamane czekolady, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia,
następnie dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na
sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczone czekolady wymieszane z
żelatyną.
3. Mus czekoladowy biały:
Żelatynę zalać 4 łyżkami
mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe
mleko, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną
czekoladę, napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego
wystudzenia.
4. Poncz:
Kawę espresso wystudzić, a
następnie wymieszać z likierem amaretto.
5. Dekoracja:
Każdą czekoladę
rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, następnie rozprowadzić cienką warstwę na
płaskiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie każdą z
czekolad ściąć nożem po kątem ostrym tworząc czekoladowe rurki.
6. Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę musu
ciemnego, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać warstwę
musu białego i ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu ciasto udekorować czekoladowymi
rurkami.
ale u Ciebie pysznie :) Obserwuję i życzę miłego wieczorku :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenie smaków :) poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowe :)
OdpowiedzUsuń