Lekka
potrawka na bazie dzikiego ryżu, aromatycznego, wyraźnie przyprawionego fileta
z kurczaka, zielonego groszku, kukurydzy oraz chrupiącego brokułu i prażonych
orzeszków.
Składniki:
450g
fileta z kurczaka
500g
brokułu
150g
makaronu ryżowego
1
puszka mieszanki warzywnej: kukurydzy z groszkiem
60g
ziemnych orzeszków
60
startego żółtego sera
1
czerwona cebula
1
ząbek czosnku
suszony
tymianek
przyprawa
do kurczaka
sól
pieprz
3
łyżki oleju kokosowego
masło
do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wykonanie:
1. Fileta
umyć, pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem, przyprawą do kurczaka i odstawić
na około 20 minut.
2. Makaron
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3. Brokuł
podzielić na małe różyczki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
4. Cebulę,
czosnek drobno posiekać, oprószyć sola, podsmażyć na oleju kokosowym, dodać
fileta i całość usmażyć.
5. Mieszankę
kukurydzy z groszkiem odsączyć z zalewy, a orzeszki ziemne uprażyć na suchej
patelni.
6. Wszystkie
składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez 20 minut.
Pyszne :)
OdpowiedzUsuń