niedziela, 11 lutego 2018

Schabowe z selera


Oszukane kotlety schabowe, w których głównym składnikiem jest bogaty w witaminy i pierwiastki mineralne seler, nazywany warzywem młodości. W takiej postaci można przemycić bombę witaminową wszystkim dzieciom.

Składniki:

1 duży seler
1litr bulionu drobiowego
1 łyżeczka majeranku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki maggi
2 jajka
bułka tarta
oliwa

Wykonanie:

1. Selera dokładnie obrać, pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.

2. Bulion drobiowy zagotować, dodać majeranek, ziele, liście, sosy. W przygotowanym wywarze ugotować al dente selera.

3. Plastry selera obtoczyć w rozkłóconym jajku, bułce tartej i usmażyć na oliwie na złoty kolor.






4 komentarze:

  1. Dorota Adam Należy do grupy Gotujemy12 lutego 2018 09:05

    Super pomysł, dzieci też uwielbiają zupę kremową z selera :). Pracuję w przedszkolu i jak jest ta zupka to prawie wszystkie talerze są puste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maria Chrzanowska Somora Należy do grupy Sprawdzone i pyszne12 lutego 2018 09:07

    Schab jest produktem zwierzęcym nie roślinnym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zapoznać się dokładnie z przepisem, a dopiero pisać komentarze, że są to "schabowe"

      Usuń
  3. Maria Drzazga Należy do grupy KUCHNIE ŚWIATA/ PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ/13 lutego 2018 19:44

    Uwielbiam smak selera

    OdpowiedzUsuń