niedziela, 11 lutego 2018

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą


Tradycyjna pieczona polska kaszanka z wyrazistym smakiem ostrej czerwonej cebuli idealnie komponuje się z delikatną słodkością pieczonego jabłka.

Składniki:

3 duże jabłka
250g kaszanki
1 czerwona cebula
majeranek
tymianek
sok z cytryny
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Jabłka umyć, odciąć część górną w taki sposób żeby powstała przykrywka, wydrążyć miąższ i pozbyć się gniazd nasiennych. Środek jabłka skropić sokiem z cytryny i oprószyć startym tymiankiem.

2. Kaszankę wyjąć z osłonki, rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony miąższ z jabłek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

3. Wydrążone jabłka napełnić przygotowanym farszem, przykryć przykrywką z górnej części jabłka, zawinąć w folię aluminiową.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.



1 komentarz: