Tradycyjna
pieczona polska kaszanka z wyrazistym smakiem ostrej czerwonej cebuli idealnie
komponuje się z delikatną słodkością pieczonego jabłka.
Składniki:
3
duże jabłka
250g
kaszanki
1
czerwona cebula
majeranek
tymianek
sok
z cytryny
sól
pieprz
1. Jabłka umyć, odciąć część górną w taki sposób żeby
powstała przykrywka, wydrążyć miąższ i pozbyć się gniazd nasiennych. Środek
jabłka skropić sokiem z cytryny i oprószyć startym tymiankiem.
2. Kaszankę wyjąć z osłonki, rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony miąższ z jabłek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
3. Wydrążone jabłka napełnić przygotowanym farszem, przykryć przykrywką z górnej części jabłka, zawinąć w folię aluminiową.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
To musi ciekawie smakować. :)
OdpowiedzUsuń