Sałatka
jest fajnym pomysłem na szybkie, lekkie oraz bogate w witaminy i substancje
odżywcze danie. Jest idealną propozycją dla lubiących połączenie smaku tuńczyka
ze świeżymi warzywami.
Składniki:
1
opakowanie mixu sałat
5
ziemniaków
5
średnich dojrzałych pomidorów
5
jajek
½
dużego zielonego ogórka
1
½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie
własnym
½
czerwonej cebuli
zioła
prowansalskie
oregano
oliwa
Sos:
5
ząbków czosnku
6
łyżek oliwy
2
łyżki miodu
1
łyżeczka musztardy
1
łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, oprószyć
ziołami prowansalskimi, oregano i skropić oliwą. Następnie piec w piekarniku
rozgrzanym do 180°C
przez około 50 minut (aż się zrumienią).
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
3. Ogórka przekroić na 4 słupki, a następnie w pasterki.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, a cebulę w piórka.
4. Tuńczyka odsączyć.
5. Sos:
Czosnek
obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i
odstawić na około 30 minut do lodówki.
6. Układać na talerzu kolejno: mix sałat, upieczone
ziemniaki, pomidory, ogórka, cebulę. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka i
jajka. Całość polać przygotowanym sosem.
pyszna
OdpowiedzUsuń