czwartek, 15 lutego 2018

Sałatka „Tęczowy tuńczyk”


Sałatka jest fajnym pomysłem na szybkie, lekkie oraz bogate w witaminy i substancje odżywcze danie. Jest idealną propozycją dla lubiących połączenie smaku tuńczyka ze świeżymi warzywami.

Składniki:

1 opakowanie mixu sałat
5 ziemniaków
5 średnich dojrzałych pomidorów
5 jajek
½ dużego zielonego ogórka
1 ½  puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
½ czerwonej cebuli
zioła prowansalskie
oregano
oliwa

Sos:

5 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, oregano i skropić oliwą. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (aż się zrumienią).

2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.

3. Ogórka przekroić na 4 słupki, a następnie w pasterki. Pomidory pokroić w grubą kostkę, a cebulę w piórka.

4. Tuńczyka odsączyć.

5. Sos:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i odstawić na około 30 minut do lodówki.

6. Układać na talerzu kolejno: mix sałat, upieczone ziemniaki, pomidory, ogórka, cebulę. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka i jajka. Całość polać przygotowanym sosem.



1 komentarz:

  1. Lucyna Kosińska Należy do grupy Przepisy z serca domu15 lutego 2018 21:43

    pyszna

    OdpowiedzUsuń