czwartek, 15 lutego 2018

Zupa z soczewicy


Aromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w wiele składników odżywczych, mineralnych, witamin oraz przede wszystkim zawierającej dużą ilość białka soczewicy, która posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Składniki:

400g czerwonej soczewicy
2 czerwone papryki
3 cebule
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka curry
50g masła
400ml mleka kokosowego
3 cm startego imbiru
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Soczewicę zalać świeżą wodą i dokładnie wypłukać, następnie odlać wodę.

2. W garnku rozpuścić masło, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie lekko zeszklić i dodać papryki pokrojone w kostkę, chwilę smażyć. Wlać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, papryki mielone, curry, imbir, sól, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło.

3. Po tym czasie zblendować na gładki krem, wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać i zagotować.

4. Zupę podawać z grzankami.



1 komentarz: