Aromatyczna
zupa przygotowana na bazie bogatej w wiele składników odżywczych, mineralnych,
witamin oraz przede wszystkim zawierającej dużą ilość białka soczewicy, która
posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Składniki:
400g
czerwonej soczewicy
2
czerwone papryki
3
cebule
1
łyżeczka mielonej ostrej papryki
1
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1
łyżka curry
50g
masła
400ml
mleka kokosowego
2
ząbki czosnku
3
łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Soczewicę zalać świeżą wodą i dokładnie wypłukać,
następnie odlać wodę.
2. W garnku rozpuścić masło, dodać bardzo drobno
posiekaną cebulę i czosnek. Następnie lekko zeszklić i dodać papryki pokrojone w kostkę, chwilę
smażyć. Wlać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, papryki mielone, curry, imbir,
sól, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło.
3. Po tym czasie zblendować na gładki krem, wlać mleczko
kokosowe, dokładnie wymieszać i zagotować.
4. Zupę podawać z grzankami.
Smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń