Zdrowa wersja frytek z selera obsypanych aromatyczną mieszanką rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, cząbru ogrodowego, oregano oraz majeranku wchodzących w skład ziół prowansalskich mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaka.
Składniki:
1
seler
3
łyżki oliwy z oliwek
2
łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Selera umyć, obrać ze skóry, pokroić w słupki tak jak
na tradycyjne frytki.
2. Skropić oliwą, obsypać ziołami, solą i pieprzem.
3. Piec
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut.
4. Podawać z różnymi sosami jako dodatek do dań mięsnych.
Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMusza być smakowite. :)
OdpowiedzUsuń