Niezwykle
aromatyczna, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna potrawa jest
idealną propozycją dla fanów kurczaka z warzywami w wersji na słodko.
Składniki:
800g
piersi z kurczaka
400ml
mleka kokosowego
50g
wiórek kokosowych
3
średnie pomidory
2
czerwone cebule
1
puszka ananasa w kawałkach
1,5
łyżeczki suszonego tymianku
4
łyżki świeżej kolendry
75ml
wody
szczypta
kurkumy
sól
pieprz
oliwa
z oliwek
200g
dzikiego ryżu
Wykonanie:
1. Kurczaka
umyć, osuszyć, pokroić w dowolne kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na
20-30 minut.
2. Ananasa
odsączyć z zalewy, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w
kostkę. Posiekać świeżą kolendrę, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
3. Pokrojonego
kurczaka smażyć na rozgrzanej oliwie do momentu aż mięso będzie lekko rumiane,
a następnie dodać cebulę i smażyć jeszcze ok. 3-4 minuty. Po tym czasie dodać
wiórki kokosowe i smażyć całość około 1-2 minuty cały czas mieszając.
4. Wlać
mleko kokosowe, wodę, dodać pokrojone pomidory, ananasa, kurkumę oraz tymianek
i wszystko dokładnie wymieszać.
5. Gotować
pod przykryciem na wolnym ogniu 15-20 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Na
końcu doprawić całość solą, pieprzem oraz dodać posiekaną kolendrę.
6. Ryż
ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka na kokosie podawać na
ugotowanym ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz