Sałatka
z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i
bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo
– koperkowym orzeźwiającym dressingiem.
Składniki:
450g
fileta z dorsza
150g
mrożonego zielonego groszku
150g
mrożonego bobu
300g
zielonego ogórka
100g
świeżego szpinaku
4
łyżki słonecznika
sok
z cytryny
sól
pieprz
Dressing
3
łyżki oliwy z oliwek
1
łyżeczka soku z cytryny
1
łyżeczka miodu
1
łyżka wody
5
łyżek jogurtu naturalnego
1
łyżka posiekanego koperku
1
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Fileta z dorsza pokroić na paski , oprószyć solą,
pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
2. Dressing
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać,
doprawić do smaku solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Bób i zielony groszek wrzucić do osobnych garnków z
osolonym wrzątkiem i ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ogórka pokroić na półplasterki, a szpinak umyć i osuszyć. Słonecznik uprażyć na suchej
patelni.
4. Szpinak, bób, groszek i ogórek dokładnie wymieszać,
przełożyć na duży półmisek. Następnie wyłożyć kawałki ryby, polać przygotowanym
dressingiem i posypać uprażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz