To
tradycyjna narodowa polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym
obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z
wątróbek i fileta z kurczaka smakuje wyśmienicie, a także doskonale rozgrzewa w
zimne dni.
Składniki:
Rosół:
2
ćwiartki z kurczaka
1
skrzydło z indyka
300g
szponder (żeberko wołowe)
3
marchewki
2
pietruszki
1
mały seler
1
cebula
pół
pęczka natki z pietruszki
lubczyk
4
liście laurowe
5
ziarenek ziela angielskiego
kilka
ziarenek pieprzu ziarnistego
vegeta
sół
pieprz
Ciasto
na pierożki wonton:
3
jajka
1/3
szklanki letniej wody
3
szklanki mąki pszennej
1
mała płaska łyżeczka soli
Farsz:
1
cebula
2
ząbki czosnku
200g
wątroby drobiowej
200g
fileta z kurczaka
1
jajko
3
łyżki masła
6
łyżek natki z pietruszki
mieszanka
przypraw chilli
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Rosół
Do dużego garnka włożyć wołowinę i drób, zalać około 3 litrami zimnej wody,
lekko osolić. Gotować na małym ogniu, systematycznie usuwać zbierającą się
szumowinę. Warzywa obrać i umyć a cebulę obrać i opalić na ogniu nad palnikiem. Kiedy wywar
mięsny stanie się klarowny, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie,
pieprz w ziarnach, warzywa oraz cebulę. Przykryć pokrywką i gotować na małym
ogniu około 1,5-2 godziny. Po tym czasie spróbować i doprawić do smaku lubczykiem, vegetą, solą, pieprzem
oraz dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Przykryć pokrywką i gotować
jeszcze kilka minut do momentu miękkości mięsa.
2. Farsz
Wątróbkę drobiową i fileta z kurczaka zmielić maszynką
do mielenia. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać
zmieloną wątróbkę i fileta, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw
chilli, smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wystudzić, dodać
jajko, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Ciasto na pierożki wonton
Jajka roztrzepać z wodą i solą, dodać do mąki przesianej na stolnicę. Masę
zagnieść na jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż stanie się elastyczne. W przypadku jeżeli ciasto będzie za suche dodać więcej wody, jeżeli z kolei
wyjdzie za rzadkie dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na dwie części,
uformować z nich kulę i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie każdą z kul podzielić na pół, rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie
układać po łyżce farszu i zlepić w pierożki. Gotowe sakiewki wrzucić na
gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia.
Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.
4. Rosół podawać w towarzystwie pierożków wonton.
Ale pychota :-) :-). Jeszcze w takiej pięknej zastawie.....
OdpowiedzUsuń