niedziela, 11 lutego 2018

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem w curry, brokułem i sosem czosnkowym


Bardzo pożywna zapiekanka na bazie ryżu, kurczaka mocno przyprawionego curry, zielonego brokułu, oraz wyrazistego smaku sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny i do tego smaczny obiad. Dobór takich składników sprawia, że jest idealna do przygotowania na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości.

Składniki:

750g fileta z kurczaka
450g mrożonych warzyw na patelnię
1 brokuł
200g ryżu
170 żółtego sera
klarowane masło
curry
sól
pieprz

Sos:

100g naturalnego jogurtu
200g śmietany 30%
4 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ryż ugotować al dente z dodatkiem 2 łyżeczek curry oraz soli.

2. Fileta pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego.

3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie.

4. Warzywa ugotować al dente na parze. Wymieszać z kurczakiem i brokułem (kilka różyczek zostawić do dekoracji).

5. Sos:
Wymieszać jogurt ze śmietaną i majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30 minut.

6.  W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami: ryż, kurczak wymieszany z warzywami i brokułem, sos czosnkowy. Na końcu posypać całość startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.




1 komentarz: