Smaczna,
aromatyczna, wiosenna sałatka na bazie ryżu, słodkiej kukurydzy, wyrazistego,
lekko ostrego pora, jajka na twardo oraz świeżej chrupiącej rzodkiewki i
miniaturowych kolb kukurydzy idealnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na drugie śniadanie w pracy.
Składniki:
150g
ryżu
10
rzodkiewek
1
słoik mini kolb kukurydzy
1
puszka konserwowej kukurydzy
6
jajek
5
łyżek majonezu
4
łyżki ketchupu
1
pęczek szczypiorku
15cm
pora
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i pokroić w
kostkę.
3. Kukurydzę i mini kolby kukurydzy odsączyć z zalewy.
Mini kolby pokroić na mniejsze kawałki, a pora w piórka. Rzodkiewki pokroić w plasterki, a szczypiorek drobno posiekać.
4. W misce układać warstwami: ryż, 5 łyżek ketchupu,
kukurydza, por, połowa jajek, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu, mini kolby
kukurydzy, pozostałą ilość jajek, rzodkiewki oraz szczypiorek, wierzch oprószyć
solą i pieprzem.
Ile kolorków świetnie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń