Szybka
i łatwa w przygotowaniu sycąca sałatka na bazie ryżu, aromatycznego kurczaka i
kolorowych warzyw w różnej postaci to doskonały pomysł zarówno na imprezową
przystawkę jak i na drugie śniadanie w pracy.
Składniki:
200g
ryżu
200g
fileta z kurczaka
1
duża czerwona papryka
1
czerwona cebula
1
puszka konserwowej kukurydzy
400g
świeżego brokułu
3
kiszone ogórki
6
jajek ugotowanych na twardo
250g
żółtego sera
przyprawa
do kurczaka
majonez
sól
pieprz
cukier
masło
klarowane
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze
kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym
czasie usmażyć na klarowanym maśle.
2. Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu,
a następnie ostudzić.
3. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, a następnie
ugotować al dente w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru.
4. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o grubych
oczkach, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Paprykę, czerwoną cebulę, ogórki kiszone i żółty ser
pokroić w kostkę.
6. Sałatkę układać warstwami w dużej misce: kukurydza,
ryż, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, kawałki fileta z kurczaka, żółty ser, 2
łyżki majonezu, sól, pieprz, papryka, kiszony ogórek, 2 łyżki majonezu, sól,
pieprz, jajka, brokuł i cebula (można również wymieszać wszystkie składniki
sałatki z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem). Wstawić do lodówki.
wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa sałatka :)
OdpowiedzUsuńPIĘKNIE WYGLĄDA I NAPEWNO BOSKO SMAKUJE.
OdpowiedzUsuń