Aromatyczne
ziemniaczane puree z wyraźnym musztardowym akcentem podane w pieczonym
pomidorze to świetna propozycja podania popularnych w naszych domach ziemniaków
w nowatorskiej odsłonie, którą warto wypróbować.
Składniki:
750g
ziemniaków
1
łyżka masła
2
łyżki śmietany kremówki
1
szczypta gałki muszkatołowej
4
łyżeczki musztardy sarepskiej
4-5
pomidorów
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie,
następnie odcedzić, dodać masło, śmietanę, gałkę muszkatołową, musztardę i
rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków do postaci gładkiego puree.
2. Pomidory umyć, wydrążyć środek, oprószyć solą,
pieprzem i wypełnić ziemniaczanym puree.
3. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego
olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz