piątek, 16 lutego 2018

Pizza farmerska


Pizza farmerska to połączenie pieczarek, prawdziwej wiejskiej kiełbasy, jajek na twardo, domowych kiszonych ogórków i polskiej cebuli. Taka kompozycja smaków sprawia, że potrawa nabiera rustykalnego charakteru i jest bardzo sycąca. Do tego mocno czosnkowy sos własnej roboty i całość smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Ciasto:
5g suchych drożdży
300g mąki na pizzę włoską typ ,,0’’
180ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
oliwa do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów krojonych
1 łyżka oregano
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Pozostałe składniki:
200g wędzonej kiełbasy
250g pieczarek
3 jajka
4 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
300g żółtego sera gouda
przyprawa do grilla
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz
oregano

Wykonanie:

1. Mąkę, drożdże, sól, i cukier przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, wodę i całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma aż do powstanie gładkie elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Kiełbasę pokroić w plasterki, oprószyć przyprawą do grilla i lekko zrumienić na oleju. Ogórki również pokroić w plasterki.

4. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w plasterki.

5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czerwoną cebulę pokroić w piórka.

6. Ciasto na pizzę rozwałkować na kształt krążka o średnicy 40 cm, zagnieść brzegi do środka, całą powierzchnię ciasta posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry kiełbasy, pieczarki, jajka, ogórki, cebulę, oprószyć oregano, solą, pieprzem i na końcu posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30-35 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz