Pizza
farmerska to połączenie pieczarek, prawdziwej wiejskiej kiełbasy, jajek na twardo, domowych kiszonych ogórków i polskiej cebuli. Taka kompozycja smaków
sprawia, że potrawa nabiera rustykalnego charakteru i jest bardzo sycąca. Do
tego mocno czosnkowy sos własnej roboty i całość smakuje wyśmienicie.
Składniki:
Ciasto:
5g
suchych drożdży
300g
mąki na pizzę włoską typ ,,0’’
180ml
ciepłej wody
2
łyżki oliwy z oliwek
1/2
łyżeczka soli
1/2
łyżeczki cukru
oliwa
do wysmarowania formy
Sos
pomidorowy:
1
mała cebula
1
ząbek czosnku
1/2
puszki pomidorów krojonych
1 łyżka
oregano
2
łyżki oliwy
sól
pieprz
Pozostałe
składniki:
200g
wędzonej kiełbasy
250g
pieczarek
3
jajka
4
ogórki kiszone
1
czerwona cebula
300g
żółtego sera gouda
przyprawa
do grilla
1
łyżka masła
1
łyżka oleju
sól
pieprz
oregano
Wykonanie:
1. Mąkę, drożdże, sól, i cukier przełożyć do miski, dodać
oliwę z oliwek, wodę i całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma
aż do powstanie gładkie elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Sos
pomidorowy:
Na
oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z
puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i
pieprzem.
3. Kiełbasę pokroić w plasterki, oprószyć przyprawą do
grilla i lekko zrumienić na oleju. Ogórki również pokroić w plasterki.
4. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w plasterki.
5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a
czerwoną cebulę pokroić w piórka.
6. Ciasto na pizzę rozwałkować na kształt krążka o średnicy
40 cm, zagnieść brzegi do środka, całą powierzchnię ciasta posmarować sosem
pomidorowym, ułożyć plastry kiełbasy, pieczarki, jajka, ogórki, cebulę,
oprószyć oregano, solą, pieprzem i na końcu posypać żółtym serem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz