Pachnące imbirem chrupiące ciasto o
nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to
doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek.
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
150g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo:
500g obranych jabłek
3 łyżki cukru
3 łyżki startego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
cukier + jajko do posmarowania i posypania
brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy
Wykonanie:
1. Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego,
pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem.
2. Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej
miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym
czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną
papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40 cm. Środek ciasta wyłożyć plasterkami jabłka
pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć
do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i
cynamonem.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 40-45 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Tarta rustykalna to moja ulubiona :). W każdej postaci :). A Twoje zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do działania.
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie robiliśmy, wygląda tak smakowicie, że trafia na naszą listę ciast do zrobienia.
OdpowiedzUsuń