niedziela, 18 lutego 2018

Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu


Pachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
150g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru pudru
szczypta soli

Dodatkowo:
500g obranych jabłek
3 łyżki cukru
3 łyżki startego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem. 

2. Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40 cm. Środek ciasta wyłożyć plasterkami jabłka pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.





2 komentarze:

  1. Tarta rustykalna to moja ulubiona :). W każdej postaci :). A Twoje zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do działania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej jeszcze nie robiliśmy, wygląda tak smakowicie, że trafia na naszą listę ciast do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń