niedziela, 18 lutego 2018

Roladka schabowa nadziewana pieczarką i porem


Kotlet sporządzony z roztłuczonego mięsa wieprzowego nadziewanego aromatycznym farszem na bazie delikatnych pieczarek współgrających z lekko ostrym porem to świetna propozycja dla fanów roladek.

Składniki:

7-8 plastrów schabu wieprzowego
sól
pieprz
olej
2 jajka
bułka tarta
panierka

Farsz:
600g pieczarek
100g por
1 ząbek czosnku
70g żółtego sera
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

2. Farsz:
Pieczarki umyć, oczyścić i drobno pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i czosnek, smażyć kilka minut. Ser zetrzeć na tarce. Następnie dodać por i jeszcze chwilę razem smażyć na małym ogniu, dodać ser, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Na każdym rozbitym plastrze schabu, położyć 2 łyżki farszu i zwinąć w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz