Kotlet
sporządzony z roztłuczonego mięsa wieprzowego nadziewanego aromatycznym farszem
na bazie delikatnych pieczarek współgrających z lekko ostrym porem to świetna
propozycja dla fanów roladek.
Składniki:
7-8
plastrów schabu wieprzowego
sól
pieprz
olej
2
jajka
bułka
tarta
panierka
Farsz:
600g
pieczarek
100g
por
1
ząbek czosnku
70g
żółtego sera
2
łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i
pieprzem.
2. Farsz:
Pieczarki umyć, oczyścić i drobno pokroić w kostkę.
Por umyć i pokroić, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i czosnek, smażyć kilka minut. Ser zetrzeć na tarce. Następnie dodać por i
jeszcze chwilę razem smażyć na małym ogniu, dodać ser, doprawić solą, pieprzem
i całość dokładnie wymieszać.
3. Na każdym rozbitym plastrze schabu, położyć 2 łyżki
farszu i zwinąć w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconym jajku i bułce tartej
wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty
kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz