Chrupiąca
pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem
marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to
nowe połączenie smaków, które warto spróbować.
Składniki:
Ciasto:
2
szklanki mąki pszennej
1
łyżeczka cukru
szczypta
soli
1/2
szklanki ciepłej wody
4
łyżki oliwy
1
jajko
50g
świeżych drożdży
5
łyżek letniego mleka
mąka
do podsypania
Dodatki:
300g
fileta z kurczaka
150g
pieczarek
80g
żółtego sera Gouda
80g
żółtego wędzonego sera
1
cebula
1
ząbek czosnku
3
łyżki pikantnego ketchupu
2
łyżki klarowanego masła
Marynata
teriyaki:
5
łyżek ciemnego sosu sojowego
5
łyżek wody
1
łyżka świeżego startego imbiru
1 przeciśnięty
przez praskę ząbek czosnku
2 łyżki
miodu
1
łyżka soku z limonki
Wykonanie:
1. Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać letnie mleko, cukier, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, jajko, oliwę, drożdże oraz wodę. Całość
dokładnie wymieszać i wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić
swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy.
2. Marynata
teriyaki
Składniki
marynaty dokładnie wymieszać.
3. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać
marynatą, odstawić na około 30 minut. Kurczaka wraz z całą
marynatą usmażyć na klarowanym maśle.
4. Cebulę
i czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle, dodać umyte i pokrojone
w plastry pieczarki. Całość smażyć kilka minut. Sery zetrzeć na tarce o grubych
oczkach i wymieszać.
5. Ciasto
posmarować ketchupem, lekko posypać porcją wymieszanych startych serów, wyłożyć
pieczarki z cebulą i czosnkiem, kurczaka w marynacie teriyaki i posypać resztą
wymieszanych serów.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez
około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz