niedziela, 18 lutego 2018

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami


Chrupiąca pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to nowe połączenie smaków, które warto spróbować.

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwy
1 jajko
50g świeżych drożdży
5 łyżek letniego mleka
mąka do podsypania

Dodatki:
300g fileta z kurczaka
150g pieczarek
80g żółtego sera Gouda
80g żółtego wędzonego sera
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki klarowanego masła

Marynata teriyaki:
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
5 łyżek wody
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z limonki

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać letnie mleko, cukier, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, oliwę, drożdże  oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy.

2. Marynata teriyaki
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.

3. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut. Kurczaka wraz z  całą marynatą usmażyć na klarowanym maśle.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle, dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażyć kilka minut. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać.

5. Ciasto posmarować ketchupem, lekko posypać porcją wymieszanych startych serów, wyłożyć pieczarki z cebulą i czosnkiem, kurczaka w marynacie teriyaki i posypać resztą wymieszanych serów.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 25-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz