Sałatka
z jajkami, awokado, chrupiącymi pestkami dyni, pachnąca świeżymi ziołami i
zawinięta w plastrach szynki to świetna propozycja szybkiej w przygotowaniu imprezowej przekąski oraz ciekawa forma podania drugiego
śniadania.
Składniki:
10
plasterków szynki
8
jajek
2
awokado
6
rzodkiewek
2
cebulki dymki
2
łyżki jogurtu naturalnego
4
łyżki majonezu
2
łyżeczki musztardy sarepskiej
4
łyżki pestek dyni
4
łyżki nasion słonecznika
5
łyżek drobno posiekanej kolendry
1/2
cytryny
1
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w drobną
kostkę.
2. Awokado obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
3. Cebulę, rzodkiewki i szczypiorek drobno posiekać.
4. Pestki dyni i słonecznik uprażyć na suchej patelni.
5. Jajka, awokado, cebulę, rzodkiewki, szczypiorek, pestki dyni, słonecznik przełożyć do miski i wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, majonez, musztardę, posiekaną kolendrę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
6. Sałatkę nakładać na plastry szynki i zwijać w rulony, które następnie związać szczypiorkiem.
Pyszne roladki
OdpowiedzUsuńsuper na kolację czy dla gości :)
OdpowiedzUsuń