czwartek, 8 lutego 2018

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem


Niezwykle popularna potrawa, w moim wykonaniu z dzikim ryżem oraz niezwykle zdrowymi, bogatymi w witaminy i inne składniki dodatkami, takimi jak zielony groszek i łosoś. Bardzo fajny pomysł na szybki, sycący
i energetyczny obiad.

Składniki:

200g dzikiego ryżu
200g mrożonego zielonego groszku
350g fileta z łososia
1 duży por
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
oliwa
pieprz
sól
1 cytryna
1 łyżeczka tymianku
1 pęczek natki z pietruszki
1litr bulionu drobiowego
1 łyżeczka Vegety o smaku kurczaka

Wykonanie:

1. Filet z łososia skropić z sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 25 minut. Po tym czasie pokroić na małe kawałki.

2. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 3-4 minuty.

3. Por, cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Smażyć całość około 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, podlać bulionem wymieszanym z vegetą i całość gotować cały czas podlewając bulionem aż do momentu gdy ryż będzie gotowy.

4. Łososia i groszek dodać do ryżu, skropić sokiem z cytryny, a następnie posypać drobno posiekaną natką z pietruszki. Całość wymieszać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz