Niezwykle
popularna potrawa, w moim wykonaniu z dzikim ryżem oraz niezwykle zdrowymi,
bogatymi w witaminy i inne składniki dodatkami, takimi jak zielony groszek i
łosoś. Bardzo fajny pomysł na szybki, sycący
i energetyczny obiad.
i energetyczny obiad.
Składniki:
200g
dzikiego ryżu
200g
mrożonego zielonego groszku
350g
fileta z łososia
1
duży por
2
ząbki czosnku
1
duża cebula
oliwa
pieprz
sól
1
cytryna
1
łyżeczka tymianku
1
pęczek natki z pietruszki
1litr
bulionu drobiowego
1
łyżeczka Vegety o smaku kurczaka
1. Filet z łososia skropić z sokiem z cytryny,
oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku
rozgrzanym do 170 stopni przez 25 minut. Po tym czasie pokroić na małe kawałki.
2. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować
około 3-4 minuty.
3. Por, cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie,
dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Smażyć całość około 5
minut. Po tym czasie dodać ryż, podlać bulionem wymieszanym z vegetą i całość
gotować cały czas podlewając bulionem aż do momentu gdy ryż będzie gotowy.
4. Łososia i groszek dodać do ryżu, skropić sokiem z
cytryny, a następnie posypać drobno posiekaną natką z pietruszki. Całość
wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz