niedziela, 18 lutego 2018

Rolada jabłkowa pachnąca cynamonem


Ciasto dla fanów deseru z pieczonymi jabłkami, które w połączeniu z aromatycznym cynamonem i chrupiącymi migdałami smakują rewelacyjnie.

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
180g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
850g jabłek
szczypta soli
olej

Polewa:
100g białej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła

Dodatkowo:
100g płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubsze plasterki. Blaszkę o wymiarach 32 cm x 38 cm wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jabłka w taki sposób żeby jeden plasterek zachodził na drugi, posypać cynamonem.

2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę.

3. Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej.

4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

5. Wystudzoną roladę jabłkową polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.




4 komentarze:

  1. Magdalena Pietera18 lutego 2018 19:03

    moja ulubiona, mało pracy a jaka pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka18 lutego 2018 20:54

    Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anna Suprynowicz-Pawłowska18 lutego 2018 21:24

    Robię i jest wyśmienita. Ja jeszcze dodatkowo obsmarowuję ją ubitą ze śmietan fixem śmietanką i polewam czekoladą - we wzorek, cieniutką strużką, w krateczkę lub esy floresy. Zatem wygląda pięknie i smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasia Gotuję od zaraz18 lutego 2018 23:43

    smaczna jest ta rolada i szybka:)

    OdpowiedzUsuń