Ciasto
dla fanów deseru z pieczonymi jabłkami, które w połączeniu z aromatycznym
cynamonem i chrupiącymi migdałami smakują rewelacyjnie.
Składniki:
5
jajek
1
szklanka cukru
180g
mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżeczki cynamonu
850g
jabłek
szczypta
soli
olej
Polewa:
100g
białej czekolady
3
łyżki śmietany 30%
1
łyżka masła
Dodatkowo:
100g
płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i
pokroić w dość grubsze plasterki. Blaszkę o wymiarach 32 cm x 38 cm wysmarować
olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jabłka w taki sposób żeby
jeden plasterek zachodził na drugi, posypać cynamonem.
2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier
i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto
wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na
ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę.
3. Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i
całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
5. Wystudzoną roladę jabłkową polać polewą i posypać
płatkami migdałowymi.
moja ulubiona, mało pracy a jaka pyszotka :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńRobię i jest wyśmienita. Ja jeszcze dodatkowo obsmarowuję ją ubitą ze śmietan fixem śmietanką i polewam czekoladą - we wzorek, cieniutką strużką, w krateczkę lub esy floresy. Zatem wygląda pięknie i smakuje wyśmienicie
OdpowiedzUsuńsmaczna jest ta rolada i szybka:)
OdpowiedzUsuń