Aromatyczna
rolada to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na imprezową przekąskę.
Rewelacyjnie sprawdza się również na kanapki.
Składniki:
1kg
fileta z indyka
100g
suszonych pomidorów
sól
pieprz
mieszanka przypraw chilli
2
łyżki masła extra
Pesto:
1
doniczka świeżej bazylii
1
pęczek natki z pietruszki
3
ząbki czosnku
100g
orzeszków ziemnych
40ml
soku z limonki
80ml oliwy extra virgin
50g
sera parmezan
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Umyty
filet z indyka rozciąć na duży płat, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką
przypraw chilli. Odstawić na około 30 minut.
2. Pesto
Do
malaksera wrzucić orzeszki, czosnek, liście bazylii, natkę, parmezan, dodać sok
z limonki oraz oliwę. Zmiksować do postaci gęstego pesto. Doprawić solą i
pieprzem.
3. Suszone
pomidory osuszyć z oliwy i drobno posiekać.
4. Pesto
rozsmarować na płacie z indyka, a na wierzchu ułożyć warstwę posiekanych
suszonych pomidorów. Całość zwinąć w roladę, wierzch posmarować masłem, owinąć
folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170
stopni i piec przez około 40 minut.
aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń