Delikatna
ryba w aromatycznej, ostrej marynacie na bazie smaków kuchni azjatyckiej:
ciemnego sosu sojowego, pachnącego świeżego imbiru, orzeźwiającej limonki,
chrupiącego sezamu i pikantnej małej papryczki.
Składniki:
400g
fileta z łososia
oliwa
z oliwek
sól
pieprz
Marynata:
1
czerwona cebula
3cm
świeżego imbiru
2
ząbki czosnku
1
mała papryczka chilli
1
limonka
1
łyżka ciemnego sosu sojowego
1
łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
150g
mrożonego zielonego groszku
150g
ryżu jaśminowego
sok
z połowy limonki
sól
pieprz
2
łyżki masła
oliwa
z oliwek
Wykonanie:
1. Fileta z łososia pokroić na 4 części, oprószyć solą,
pieprzem i skropić oliwą z oliwek, a następnie odstawić na około 30 minut.
2. Marynata:
Do
malaksera wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, imbir, czosnek,
papryczkę chilli, dodać sok z limonki, sos sojowy i oliwę z oliwek. Całość
zmiksować do postaci gładkiego sosu.
3. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą
przełożyć kawałki łososia i zalać przygotowaną marynatą. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
4. Ryż i zielony groszek ugotować al dente w osobnych
naczyniach w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać ugotowany
ryż, zielony groszek, lekko podsmażyć, skropić sokiem z limonki, doprawić solą,
pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
5. Łososia podawać na ryżu z zielonym groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz