To
danie jest idealnym pomysłem na przygotowanie popularnego na naszych stołach
fileta z indyka w połączeniu ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy,
rodzynek i migdałów.
Składniki:
350g
fileta z indyka
80g
rodzynek
80g
płatków migdałowych
2
duże, słodkie pomarańcze
1
cebula
2
ząbki czosnku
sól
pieprz
olej
Sos:
3
łyżki pikantnego ketchupu
1/2 szklanki soku z cytryny
sok
z 1 pomarańczy
1
łyżeczka mąki pszennej
Dodatkowo;
200g
brązowego ryżu
Wykonanie:
1. Cebule bardzo drobno posiekać, zeszklić na oleju,
dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać
rodzynki, pokrojony w kostkę filet z
indyka i całość smażyć do momentu aż mięso będzie miękkie.
2. Sos:
Wymieszać
wszystkie składniki sosu i dodać do indyka.
3. Pomarańcze dokładnie obrać i pozbawić białej skórki.
Miąższ pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Całość dusić chwilę i pod koniec doprawić do
smaku solą i pieprzem.
4. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.
5. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
6. Na ugotowany ryż przełożyć indyka w sosie i posypać
płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz