Aksamitny
krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznych, wyrazistych w smaku
ślimaczków z dużą ilością świeżej bazylii.
Składniki:
Krem:
2
cebule
15cm
pora
2
ząbki czosnku
4
marchewki
2
pietruszki
200g
selera
3
pomidory
2
puszki pomidorów w puszce
2
łyżeczki słodkiej papryki
2
łyżeczki ostrej papryki
1
łyżeczka suszonej bazylii
2litry bulionu drobiowego
200g
koncentratu pomidorowego
2
łyżki oliwy
sól
pieprz
Naleśniki
pomidorowe:
1
szklanka mleka
1
szklanka wody gazowanej
300g
mąki pszennej
2
żółtka
1
jajko
2
czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1
płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
Pesto:
50g
liści świeżej bazylii
60g
ziemnych orzeszków
1
ząbek czosnku
60ml
oliwy z oliwek
10ml
soku z cytryny
skórka
z cytryny
40g
startego parmezanu
1. Krem:
Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego: pora,
marchewki, pietruszki i selera. Całość chwilę dusić pod przykryciem. Następnie
dodać obrane ze skórki pomidory, pomidory z puszki, wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Dodać papryki, suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy i
zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Naleśniki
pomidorowe:
Wszystkie
składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć
naleśniki.
3. Pesto:
Wszystkie
składniki wrzucić do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku
solą i pieprzem.
4. Naleśniki posmarować pesto, zwinąć w rulon i
pokroić na kawałki o grubości około 1,5 cm, podawać z pomidorowym kremem.
Uwielbiam wszelkie zupki pomidorowe. :)
OdpowiedzUsuń