czwartek, 8 lutego 2018

Pierś z kaczki podana na kaszy z sosem kurkowym


Soczysta pierś z kaczki z niezwykle aromatycznym sosem kurkowym to klasyka polskiej kuchni i świetny pomysł na niedzielny, wykwintny obiad.

Składniki:

200g piersi z kaczki ze skórą
125g masła
3 ząbki czosnku
rozmaryn
100g kaszy jęczmiennej

Składniki sosu:
200g kurek (mrożonych)
1 cebula
3 łyżki masła
pół szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki mąki
4 łyżki śmietany
natka z pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Sos:
Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone kurki, dodać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką, natkę z pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.

2. Kaszę jęczmienną ugotować  według instrukcji na opakowaniu.

3. Przygotowanie kaczki:
Pierś z kaczki umyć pod zimną wodą, oczyścić ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Osuszoną pierś przyciąć tak aby skóra zakrywała całe mięso, i naciąć skórę w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć do momentu aż skóra piersi będzie twarda, brązowa i chrupiąca. Następnie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie pokroić pierś na plastry, ułożyć na kaszy i polać sosem kurkowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz