Soczysta pierś z kaczki z niezwykle aromatycznym sosem kurkowym to klasyka polskiej kuchni i świetny pomysł na niedzielny, wykwintny obiad.
Składniki:
200g
piersi z kaczki ze skórą
125g
masła
3
ząbki czosnku
rozmaryn
100g
kaszy jęczmiennej
Składniki
sosu:
200g
kurek (mrożonych)
1
cebula
3
łyżki masła
pół
szklanki bulionu drobiowego
2
łyżki mąki
4
łyżki śmietany
natka
z pietruszki
sól
pieprz
pieprz
1. Sos:
Na
maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone kurki, dodać
bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z
mąką, natkę z pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.
2. Kaszę jęczmienną ugotować według instrukcji na
opakowaniu.
3. Przygotowanie
kaczki:
Pierś
z kaczki umyć pod zimną wodą, oczyścić ewentualne szypułki pozostałe po pierzu.
Osuszoną pierś przyciąć tak aby skóra zakrywała całe mięso, i naciąć skórę w
taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni
i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz
systematycznie odlewać). Smażyć do momentu aż skóra piersi będzie twarda,
brązowa i chrupiąca. Następnie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony
czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie pokroić pierś na plastry, ułożyć na kaszy i polać sosem kurkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz