Moja
wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z
polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim
gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami.
Składniki:
300g
filetów z halibuta
300g
krewetek
600g
ziemniaków
2
puszki krojonych pomidorów
1
duża cebula
3
ząbki czosnku
1
por
1litr
bulionu drobiowego
3
łyżki masła
2
liście laurowe
1
łyżeczka kurkumy
natka
z pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do
miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę.
3. W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego pora,
cebulę i czosnek, dodać ziemniaki, pomidory z puszki, liście laurowe, kurkumę,
szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu
około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie wlać bulion drobiowy i
dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować
jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawać z posiekaną natką z pietruszki.
muszę przyznać, że wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń