Inna
wersja tradycyjnego bloku z herbatnikami lub orzechami – ciasta z mojego
dzieciństwa. Biała czekolada zastąpiła
kakao, płatki kukurydziane herbatniki, a zamiast orzechów dodałam żurawinę. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich.
Składniki:
500g
mleka w proszku
200g
masła extra
100g
białej czekolady
1
szklanka cukru
1
szklanka suszonej żurawiny
200g
płatków kukurydzianych
40g
gorzkiej czekolady
olej
Wykonanie:
1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku
zagotować 3/4 szklanki wody dodać pokrojone w kawałki masło i cukier. Całość rozpuścić do
uzyskania płynnej konsystencji. Do miski wsypać mleko w proszku, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do
otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać 150g płatków oraz drobno
pokrojoną żurawinę, wszystko ponownie wymieszać.
2. Masę wylać do keksówki o wymiarach 12 x 29 cm,
natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu posypać resztą
płatków kukurydzianych i wstawić do lodówki aż
ciasto zastygnie. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy, usunąć folię i
polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Bardzo podoba mi się Pani przepis, to świetna alternatywa do bloku czekoladowego, zastanawiałam się czy płatki kukurydziane nie namiękną wilgocią, tzn. czy zachowują swoją chrupkość w masie. Dziękuję za przepis. M.
OdpowiedzUsuńW moim przypadku ciasto tak szybko zniknęło, że nie zdążyłam nawet pomyśleć o płatkach w tej masie :)
UsuńPyszny smakołyk :)
OdpowiedzUsuń