czwartek, 15 lutego 2018

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i żurawiną



Inna wersja tradycyjnego bloku z herbatnikami lub orzechami – ciasta z mojego dzieciństwa.  Biała czekolada zastąpiła kakao, płatki kukurydziane herbatniki, a zamiast orzechów dodałam żurawinę. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich.

Składniki:

500g mleka w proszku
200g masła extra
100g białej czekolady
1 szklanka cukru
1 szklanka suszonej żurawiny
200g płatków kukurydzianych
40g gorzkiej czekolady
olej

Wykonanie:

1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować 3/4 szklanki wody dodać pokrojone w kawałki masło i cukier. Całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji. Do miski wsypać mleko w proszku, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać 150g płatków oraz drobno pokrojoną żurawinę, wszystko ponownie wymieszać.

2. Masę wylać do keksówki o wymiarach 12 x 29 cm, natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu posypać resztą płatków kukurydzianych i wstawić do lodówki aż  ciasto zastygnie. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy, usunąć folię i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.



3 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się Pani przepis, to świetna alternatywa do bloku czekoladowego, zastanawiałam się czy płatki kukurydziane nie namiękną wilgocią, tzn. czy zachowują swoją chrupkość w masie. Dziękuję za przepis. M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim przypadku ciasto tak szybko zniknęło, że nie zdążyłam nawet pomyśleć o płatkach w tej masie :)

      Usuń