poniedziałek, 19 lutego 2018

Pikantny kurczak z orzechami nerkowca



Idealne danie dla fanów kurczaka przyrządzonego na ostro. Papryczka chilli w połączeniu z czosnkiem, oraz dodatek sosu sojowego nadają tej potrawie charakterny, wyrazisty, a jednocześnie oryginalny smak.

Składniki:

350g fileta z kurczaka
70g orzechów nerkowca
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki oliwy
150g dzikiego ryżu
sól morska
pieprz

Wykonanie:

1. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno pokroić.

2. Orzechy podsmażyć na rozgrzanej oliwie, a następnie wyjąć do naczynia i pozostawić na później. Na tej samej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie dodać papryczkę chilli i fileta z kurczaka. Kiedy mięso będzie usmażone doprawić solą, pieprzem i wlać sos sojowy. Dokładnie wymieszać i dodać orzechy.

3. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

4. Kurczaka podawać na przygotowanym ryżu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz