Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, orzeźwiającą masą malinową i serduszkami z galaretki to fajny pomysł na odrobinę słodkości do małej czarnej z drugą połówką.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
3 łyżki kakao
150g masła
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
3 jajka
170 ml mleka
150g mlecznej czekolady
Masa malinowa:
300ml śmietany 36%
1 szklanka malin
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 galaretka malinowa
Wykonanie:
1. Masło roztopić, odstawić
do wystygnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę
pszenną dodać kakao i proszek do
pieczenia.
3. Jajka zmiksować na puch
dodać mleko i wcześniej rozpuszczone masło.
4. Połączyć suche i mokre
składniki dodać cukier i cukier wanilinowy.
5. Czekoladę pokruszyć-pokroić
na mniejsze kawałki, dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
6. Masę czekoladową przełożyć
do foremek.
7. Piec około 25 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
8. Galaretkę rozpuścić w 1,5
szklanki wody, wylać na blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm i zostawić do
zastygnięcia. Po tym czasie wykrawaczem w kształcie serca wyciąć serca z
galaretki.
9. Śmietanę ubić z śmietan-fixem,
ciągle ubijając dodać cukier puder, a na końcu zmiksowane maliny.
10. Babeczki udekorować masą
malinową i serduszkami z galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz